Orthomoleculaire therapie

Wat is orthomoleculaire therapie?

Orthomoleculaire Geneeskunde heeft een wetenschappelijke basis. In 1968 werd de term voor het eerst gebruikt door professor Linus Pauling. Orthos betekent: juist, recht of gezond. Moleculair betekent: betreffende de moleculen. Het gaat dus over gezondheid op celniveau. In de orthomoleculaire geneeskunde is het streven om zonder schadelijke stoffen de lichaamscellen van optimale voedingsstoffen te voorzien. De therapie bevordert het afvoeren van afvalstoffen, aanvullen van tekorten en het aansterken door optimale voeding. Een preventief orthomoleculair verantwoorde levenswijze kan veel bijdragen aan een gezond(er) en lang(er) leven.

Een tekort of een teveel van bepaalde stoffen in het lichaam kan goed worden getest met bioresonantie. Ook kan hiermee worden bepaald welk voedingssupplement of kruidenpreparaat in jouw situatie geschikt is.  Je gaat dus niet met een grote tas pillen naar huis, maar alleen met wat op dit moment echt nodig is.

Voorop staat het streven om met goede voeding zoveel mogelijk nuttige en nodige stoffen binnen te krijgen. Het motto is "Eerst voeding, dan medicijnen"

 

Verschil tussen genetica en epigenetica.

Bij een genetische aandoening ontstaan er 'schrijffouten' in het erfelijk materiaal. De meest bekende aandoening is het syndroom van Down.

Bij een epigenetische aandoening zijn het de omgevingsfactoren die de genen beïnvloeden. Het gaat dus over een verworven toestand. Een voorbeeld hiervan is dat iemand door ongezonde levenswijze diabetes type 2 (ouderdomssuiker) ontwikkeld. Epigenetische factoren zijn meestal  invloeden  van buitenaf, zoals bijvoorbeeld eenzijdige voeding, roken, medicijngebruik. Veel chronische en psychische aandoeningen behoren hiertoe.

De epigenetica bestudeert dus de invloed van omgevingsfactoren op de werking van de genen. Omgevingsfactoren zoals stress, voeding en chemische stoffen beïnvloeden onze genen.  Genen sturen de aanmaak van veel stoffen in ons lichaam: enzymen, hormonen, stoffen van het immuunsysteem etc.

Ongunstige omgevingsfactoren in de epigenetica zijn:

  • Chronische stress
  • Gif, chemicaliën
  • Onvoldoende bewegen
  • Medicijnen en antibiotica
  • Verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand

 

Gunstige factoren in de epigenetica zijn:

  • Voldoende bewegen
  • Biologische voeding
  • Exorfine vrij dieet indien van toepassing ( geen gluten, koemelk, suikers, soja en/of spinazie)
  • Orthomoleculaire voedingssuppletie

 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds weer dat er een relatie bestaat tussen ongezonde voedingsgewoonten en het ontstaan van ziekten. Helaas is het, ook voor mensen die zelf verantwoordelijk willen zijn voor hun gezondheid, bijna onmogelijk om alleen via de voeding de optimale hoeveelheden van voedingsstoffen te consumeren.
Met de huidige groei- en kweekmethoden op uitgeputte, overbemeste en toch verarmde landbouwgronden, bevatten veel groenten en fruit nog slechts een fractie van de nodige essentiële vitamine mineralen. Milieuvervuiling, straling en stress zorgen ervoor dat je lichaam veel voedingsstoffen moet gebruiken om de schade te herstellen. Ook zorgt de industrialisatie van ons voedsel (voedsel moet tegenwoordig snel klaar, gemakkelijk te bereiden, er mooi uitzien en lang houdbaar zijn) dat er steeds meer tekorten ontstaan. Bijna iedereen heeft in meer of mindere mate tekorten die niet meer door “gezonde voeding” ongedaan gemaakt kunnen worden. Een bekend voorbeeld hiervan is het voorschrijven van foliumzuur (folaat) aan zwangeren of vrouwen die zwanger willen worden.
Door middel van orthomoleculaire therapie kunnen ongezonde processen in je lichaam worden bestreden.

 

Orthomoleculaire voedingssupplementen zijn capsules of tabletten die een hoge dosering van een specifieke vitamine, mineraal, vetzuur of eiwit bevatten. Combinatiepreparaten (met meerder vitaminen en mineralen in één capsule of tablet) komen veel voor. Ook kruiden kunnen geadviseerd worden. Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kunnen meestal zonder problemen gebruikt worden naast andere behandelingen. De werking van medicijnen kan wel worden beïnvloed door sommige voedingssupplementen en kruiden. Het is belangrijk dat jouw  arts, apotheker of therapeut weet wat je gebruikt.