Vergoedingen

Afhankelijk van je (aanvullende) zorgverzekering komen de behandelingen in aanmerking voor een vergoeding.  Om teleurstelling te voorkomen is het aan te raden om je polisvoorwaarden te bekijken of contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Vermeldt dan dat het gaat om een natuurgeneeskundige behandeling  (Prestatiecode 24005) of een orthomoleculaire behandeling (Prestatiecode 24000).

 

Sommige verzekeraars hebben als eis dat de behandelaar een arts moet zijn (bv Z&Z). Houdt er dan wel rekening mee dat artsen een hoger consultprijs hebben en je per saldo bijna net zoveel kwijt bent als bij een therapeut die niet vergoed wordt.

Veel therapeuten/artsen vragen of je bloed, ontlasting of haar laat onderzoeken. Ook die kosten komen voor jouw rekening,. Deze extra onderzoeken zijn bij bioresonantie niet persé nodig.

 

Vergoedingen 2020

Orthomoleculair: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/orthomoleculaire-geneeskunde

Natuurgeneeskundig: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/natuurgeneeskunde

 

Update vergoeding 2019

Let op: Per 1 januari 2019 zal complementaire/alternatieve zorg nog maar heel beperkt vergoed worden door CZ, Ohra en Nationale Nederlanden.

ALLE therapeuten die bij een (door de zorgverzekeraars(!) erkende beroepsvereniging zijn aangesloten hebben allemaal hoogwaardige vakopleidingen op HBO-niveau moeten volgen.  Deze eisen werden door de zorgverzekeraars gesteld per 1 januari 2017. Toch heeft de CZ-groep ineens, van de ene op de andere dag, zónder overleg met de betrokkenen en belanghebbenden, besloten dat zij de vergoedingen willen stoppen.

 

Klagen en petitie

Ben jij bij een van deze verzekeraars verzekerd ? Het staat je vrij een klacht indienen. Het is immers jouw gezondheid, jouw en jouw geld. Waarom bepaalt  een zorgverzekeraar voor jou waar jij zorg afneemt?
Je kan natuurlijk ook overstappen naar een verzekeraar die wél oog heeft voor jouw belangen.

Ook is er een petitie die getekend kan worden. Als je die tekent, geef je een signaal af naar de verzekeringswereld en een steun in de rug aan de hoogopgeleide complementair therapeuten.

 

2018

Een enkele zorgverzekeraar ( Voor 2018 : Zorg en Zekerheid, De Amersfoortse, Ditzo, DSW en Stad Holland) vereist in de aanvullende voorwaarden dat  de behandelingen door een arts moet worden gegeven. Dat is jammer, het beperkt je in je keuze voor een behandelaar. Bovendien werkt een arts vaak verder weg en vraagt deze meestal een hogere prijs voor een consult. Het staat je vrij om aan het einde van het jaar een andere zorgverzekeraar te kiezen.

Zie voor een actueel overzicht: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/natuurgeneeskunde#vergoedingen

Over het algemeen worden alleen de kosten van het consult vergoed. Voedingssupplementen en de ondersteunende middelen bij bioresonantie worden niet vergoed.

 

Er is géén verwijzing nodig van je huisarts of specialist.

De consulten hebben géén gevolgen voor het eigen risico.

Beroepsvereniging

Als therapeut ben ik aangesloten bij de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijzen. (VBAG) Dit is een door de zorgverzekeraars erkende beroepsvereniging. Om hier lid van te worden en te blijven ben ik als therapeut verplicht om aan een aantal eisen te voldoen, waaronder jaarlijkse bijscholingen, intervisie en EHBO.

RBCZ Kwaliteitskeurmerk

Het RBCZ - Register beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg- is een onafhankelijk instituut dat dienstverleners in de gezondheidszorg beoordeeld. De verleende licentie kan worden gezien als een kwaliteitskeurmerk voor behandelaars in de aanvullende gezondheidszorg. Het staat garant voor opleiding, bijscholing en praktijkvoering. Hierdoor weet u dat mijn praktijk een vertrouwd adres is. Het betekend ook dat ik als therapeut onderhevig ben aan klacht- en tuchtrecht van TCZ